Χέβι μέταλ, μια υποκατηγορία της ροκ μουσικής

H μουσική χέβι μέταλ, που αποκαλείται κάποιες φορές και μόνο μέταλ, είναι μια υποκατηγορία της ροκ μουσικής που αναπτύχθηκε μετά τη δεκαετία του ’60, κυρίως στην Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Τα συγκροτήματα που παίζουν χέβι μέταλ χαρακτηρίζονται από έναν χοντρό, ογκώδη ήχο, εκτεταμένα κιθαριστικά σόλο, έντονο μπιτ και γενικότερα… πολλά ντεσιμπέλ. Οι στίχοι των τραγουδιών χέβι μέταλ συχνά χαρακτηρίζονται από επιθετικότητα και σεξισμό.heavy-metal

Τα πρώτα χέβι μέταλ συγκροτήματα όπως οι θρυλικοί Led Zeppelin, Black Sabbath και Deep Purple, απέκτησαν πολύ γρήγορα εκατομμύρια οπαδούς, αν και στα πρώτα τους βήματα δέχτηκαν αρνητικές κριτικές. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, οι Judas Priest απέρριψαν τις μπλουζ επιρροές των προκατόχων τους και έδωσαν νέα πνοή στην χέβι μέταλ μουσική. Οι Motorhead επηρεάστηκαν από την πανκ σκηνή και άρχισαν να παίζουν σε πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς, ενώ στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν συγκροτήματα όπως οι Iron Maiden και οι Saxon.

Κατά τη δεκαετία του ’80 αναδείχτηκε το εμπορικότερο glam metal με κορυφαία συγκροτήματα τους Motley Crue και τους Poison. Αν και αρχικά βάδισαν σε πιο υπόγεια μονοπάτια, συγκροτήματα όπως οι Metallica, Megadeth, Slayer και Anthrax, κατάφεραν να καθιερώσουν το thrash metal ως αποδεκτό είδος μουσικής.

Το χέβι μέταλ έχει και άλλα πιο σκοτεινά υποείδη όπως το death metal, το groove metal και το black metal, με ορισμένα γνωστά συγκροτήματα να είναι οι Pantera, Sepultura και Lamb of God.

Η συνηθισμένη δομή ενός συγκροτήματος χέβι μέταλ περιλαμβάνει έναν ντράμερ, έναν μπασίστα, έναν κιθαρίστα, έναν σολίστα της κιθάρας και έναν τραγουδιστή, που μπορεί να παίζει κάποιο όργανο ή όχι. Κάποιες φορές υπάρχουν και συνθεσάιζερ για να δίνουν βάθος στον ήχο.

Στο χέβι μέταλ πάντως τον κύριο ρόλο δεν έχει η ανθρώπινη φωνή, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα άλλα είδη μουσικής, αλλά η ηλεκτρική κιθάρα. «Το χέβι μέταλ θέλει την ανθρώπινη φωνή υποταγμένη στα ριφ της ηλεκτρικής κιθάρας» γράφει ο κριτικός των New York Times Bob Miller.