Ταξίδι στην κυπριακή παραδοσιακή μουσική

Ο κυπριακός πολιτισμός, που σώζεται από την αρχαιότητα έως και τις μέρες μας, είναι εξαιρετικά πλούσιος και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον πολιτισμό της Ελλάδας, αφού στην αρχαιότητα δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ τους.

Παρά την επανειλημμένη κατοχή από εχθρικούς λαούς στο πέρασμα των αιώνων, ο πολιτισμός της Κύπρου διασώζεται αυτούσιος. Μεγάλο μέρος αυτού του πολιτισμού καταλαμβάνει φυσικά η παραδοσιακή μουσική.cyprusculture

Η μουσική παράδοση διασώθηκε από στόμα σε
στόμα, ή για να ακριβολογεί κανείς, από αυτί σε αυτί. Φυσικά, παλιότερα δεν υπήρχαν σχολές αλλά υπήρχαν αυτοί που με προσωπική πρωτοβουλία και με αγάπη για την μουσική, είτε μαθήτευσαν πλάι σε κάποιον έμπειρο μουσικό είτε υπήρξαν αυτοδίδακτοι παρακολουθώντας τους παλιότερους και κάνοντας εξάσκηση μόνοι τους. Ειδικά στη δεύτερη κατηγορία ανήκαν πολλοί σημαντικοί παραδοσιακοί μουσικοί οι οποίοι όντας αυτοδίδακτοι εισήγαγαν νέες και μοναδικές τεχνικές και μελωδίες.

Τα όργανα που κυριάρχησαν στην παραδοσιακή μουσική της Κύπρου είναι λίγα.

Η ταμπουτσιά είναι ένα κρουστό όργανο το οποίο αρχικά χρησιμοποιούταν σαν οικιακό σκεύος για να μεταφέρονται τα υλικά του νοικοκυριού. Είναι κατασκευασμένο από δέρμα και παίζεται είτε με τα χέρια είτε με δύο μικρά ξύλα.

Το πιθκιαύλιν, ένα βουκολικό όργανο στο οποίο όλοι οι βοσκοί ήταν δεξιοτέχνες, καθώς τους συντρόφευε πάντα στις διαδρομές και στα βοσκοτόπια τους.

Άλλα γνωστά όργανα θεωρούνται ο ταμπουράς, το λαούτο και το βιολί. Δυστυχώς στο πέρασμα των χρόνων επικράτησε το βιολί και το λαούτο ενώ παραμερίστηκαν τα υπόλοιπα. Το σαντούρι παιζόταν κυρίως στις μεγάλες πόλεις και συνήθως από πρόσφυγες με διαφορετική κουλτούρα και καταγωγή από τους γηγενείς κύπριους.

Ως κύριος λόγος για τα λίγα μουσικά όργανα στην παραδοσιακή κυπριώτικη ορχήστρα αναφέρεται οι οικονομικός. Στις διάφορες εκδηλώσεις, γάμους, γιορτές και πανηγύρια, μια ορχήστρα με δύο μόνο όργανα, βιολί και λαούτο, είχε μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη σε σχέση με μία άλλη ορχήστρα με περισσότερα όργανα και άρα περισσότερους μουσικούς.

Παρόλα αυτά, οι μελωδίες της κυπριακής παραδοσιακής μουσικής παραμένουν μοναδικές στο είδος του.