Τέχνη και Πολιτισμός στην Κύπρο

Η Κύπρος αποτελεί μια χώρα με μακραίωνη ιστορία, που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Μέσα στην ιστορία της, έχει να επιδείξει πληθώρα εξαιρετικών καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων που άφησαν το στίγμα τους στο παγκόσμιο στερέωμα. Παράdiving-in-cyprus-e1447066317495 το μικρό της μέγεθος, η Κύπρος έχει διαχρονικά αποδειχθεί εξαιρετικά γόνιμη στην τέχνη και τον πολιτισμό. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε μέσα από μια λεπτομερή παρουσίαση των διάφορων μορφών τέχνης, στη χώρα της Κύπρου έχουν ανθίσει τα γράμματα, η ποίηση και η λογοτεχνία, η φιλοσοφία αλλά και σύγχρονες μορφές της τέχνης. Ο κινηματογράφος και η μουσική, ο χορός και η φωτογραφία είναι μερικές ακόμη από τις εκφάνσεις της σύγχρονης κουλτούρας που αποτυπώνουν το μεγαλείο της Κύπρου.

Στοιχεία από τη Δύση και την Ανατολή

Στην Κύπρο συναντά κανείς ένα σταυροδρόμι πολιτισμών. Η επιρροή των Ελλήνων είναι φανερή μέσα σε κάθε μορφή τέχνης, καθώς η ελληνική γλώσσα αλλά και η νοοτροπία είναι κυρίαρχα στοιχεία στο πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, οι Έλληνες δεν είναι οι μόνοι που επηρέασαν σημαντικά τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Κύπρου. Αντιθέτως, βρίσκει ο καθένας στοιχεία από την Τουρκία και την ανατολή γενικότερα, διάσπαρτα στην καθημερινότητα των Κυπρίων. Είναι φυσιολογικό να επιδρά τόσο ένας πολιτισμός όσο ο τουρκικός στην Κύπρο. Άλλωστε, ένα μεγάλο μέρος του νησιού ανήκει ουσιαστικά στην Τουρκία και κατοικείται από τουρκικό πληθυσμό.

Επιπρόσθετα, η Κύπρος έχει επιρροές από την Αγγλία και τη Δύση στην ευρεία της έννοια. Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα φυσικό, καθώς το νησί βρισκόταν υπό την αγγλική επιρροή για δεκάδες χρόνια. Ως αποτέλεσμα, θα παρατηρήσει κανείς πως οι περισσότεροι Κύπριοι μιλούν άπταιστα αγγλικά κι έχουν γίνει κοινωνοί της αγγλικής κουλτούρας. Φυσικά και οι ευρωπαϊκές επιρροές είναι σταθερά υψηλές και συμπληρώνουν την ποικιλομορφία του νησιού. Ως παράδειγμα, ο ενθουσιασμός για τυχερά παιχνίδια, όπως το Mummys Gold Καζίνο, είναι διάχυτος παντού.

Σε ένα τέτοιο σκηνικό έχει διαμορφωθεί ο πολιτισμός της Κύπρου. Κάθε πτυχή της αποτελεί ένα μοναδικό κράμα παράδοσης και σύγχρονης τέχνης, ανατολικών και δυτικών στοιχείων, ελληνικής ιδιαιτερότητας και κυπριακής μαγείας.