Τέχνη και Μόδα: Δυο Όψεις του Ίδιου Νομίσματος

Coco ChanelΑπό την εποχή της Coco Chanel και τα πρώτα δείγματα δουλειάς του Hermes, γεννήθηκε το ερώτημα αν η μόδα μπορεί να θεωρηθεί μια μορφή τέχνης. Κάποιοι ισχυρίζονται μέχρι σήμερα ότι η μόδα δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην τέχνη. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι η μόδα σε πάρα πολλές εκφάνσεις της είναι συνυφασμένη με μια τέχνη διαφορετικής μορφής.
Ωστόσο, η μόδα δεν έχει οριστεί ποτέ επισήμως ως μια μορφή τέχνης, αν και τα πλουμιστά φορέματα του Valentino μαζί με τις μοναδικές ιδέες του Dior, έφερναν κάθε χρόνο στην πασαρέλα πολλές ιδέες και εικαστικές προτάσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν καλλιτεχνική έκφραση.
Πολλοί ζωγράφοι και γλύπτες έχουν παραδεχτεί δημοσίως ότι η μόδα θα μπορούσε όντως να θεωρηθεί μια μορφή τέχνης, λόγω της ανήσυχης φύσης του σχεδιαστή που κρύβεται πίσω από μια δημιουργία υψηλής ραπτικής ή ένα εμπνευσμένο ντεφιλέ. Ακόμα όμως και πριν την ολοκλήρωση του ρούχου, τα πρώιμα τεχνικά σκίτσα μπορούν και αυτά με την σειρά τους να καταταχθούν σε μια μορφή σχεδιαστικής τέχνης.
Συχνά άνθρωποι της τέχνης κάνουν προσπάθειες να εντάξουν την μόδα στην ίδια κατηγορία με εκείνους και αυτός είναι ο κύριος λόγος που διάφορα εναλλακτικά προγράμματα οργανώνονται όλο και περισσότερο.
Σίγουρα κάθε τάση της μόδας που δημιου
ργείται ή επιβάλλεται δεν μπορεί να θεωρείται τέχνη, αφού τις περισσότερες φορές εξυπηρετεί εμπορικούς σκοπούς και μόνο. Ωστόσο στις δεκαετίες του ’20 και του ’30 πολλοί αναγνωρισμένοι ζωγράφοι συνεργάστηκαν με τους ανερχόμενους τότε οίκους μόδας, κάτι που ενισχύει την πεποίθηση ότι τέχνη και μόδα προέρχονται ενδεχομένως από την ίδια οικογένεια.
Είναι άλλωστε ξεκάθαρο ότι η μόδα αντανακλά την παρούσα κατάσταση, σε όλες τις εκφάνσεις της. Επίσης, είναι επίκαιρη και αποτυπώνει τις παρούσες προτιμήσεις του κοινού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και ο σχεδιαστής Paul Poiret, που επηρεασμένος από τον ζωγράφο φίλο του Paoul Dufy φέρνει στην επιφάνεια τις γνωστές στάμπες με λουλούδια. Αυτό είναι ένα κοινό στοιχείο που αδιαμφισβήτητα έχει η μόδα με οποιαδήποτε άλλης μορφής τέχνη.