Ο καλλιτεχνικός μικρόκοσμος της Κύπρου

Η Κύπρος είναι μία αρκετά μικρή χώρα, καθώς ο πληθυσμός εκτιμάται ότι αγγίζει το ένα εκατομμύριο κατοίκους. Παρά το μικρό όμως μέγεθός της, η Κύπρος έχει έναν αρκετά αναπτυγμένο καλλιτεχνικό μικρόκοσμο με αντιπροσώπους σε πολλά και διαφορετικά είδη τεχνών.

Μοναδικο21_dalarasί Τραγουδιστές

Ο τομέας που οι κα
λλιτέχνες ξεχωρίζουν περισσότερο, συγκριτικά με τις υπόλοιπες τέχνες, είναι αυτός του τραγουδιού. Πραγματικά, πέρα των παραδοσιακών τραγουδιστών, υπάρχουν και οι σύγχρονοι κύπριοι τραγουδιστές, οι οποίοι έχουν μια λαμπρή καριέρα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Δε θα ήταν υπερβολή εάν έλεγε κανείς ότι αρκετοί από τους σημαντικότερους τραγουδιστές της Ελλάδας έχουν κυπριακή καταγωγή.

  • Η Άννα Βίσση.
  • Ο Γιώργος Νταλάρας.
  • Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης.
  • Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

Οι προαναφερθέντες αποτελούν ένα ενδεικτικό δείγμα κύπριων καλλιτεχνών με διεθνή καριέρα.

Επιπλέον θα ήταν άδικο να μην αναφερθεί πως ο Πήτερ Αντρέ, γνωστός τραγουδιστής τη δεκαετία του ’90, όσο και ο μοναδικός Τζορτζ Μάικλ με τη διεθνή φήμη, έχουν και οι δύο καταγωγή από το όμορφο νησί της Αφροδίτης.

Ηθοποιοί

Η υποκριτική έχει επίσης την τιμητική της στην Κύπρο. Διάσημοι ηθοποιοί με καριέρα σε Κύπρο και Ελλάδα αλλά και με διεθνή καταξίωση:

  • Ο αξέχαστος Σωτήρης Μουστάκας, ένας μοναδικός, κυρίως κωμικός, ηθοποιός, αληθινός απόγονος του Αριστοφάνη.
  • Ο Μιχάλης Κακογιάννης, ηθοποιός και σκηνοθέτης με διεθνή καριέρα.
  • Ο Μιχάλης Μαρίνος, ένας σύγχρονος ηθοποιός και εξαιρετικός performer.
  • Φυσικά δεν μπορεί να μην αναφέρει κάποιος πως η διάσημη ηθοποιός Τζένιφερ Άνιστον έχει κυπριακή καταγωγή.

Λοιπές Τέχνες

Σημαντικοί κύπριοι εκπρόσωποι βρίσκονται και σε άλλες τέχνες. Στην ζωγραφική, ενδεικτικά, υπάρχουν οι Στέλιος Βότσης, Αδαμάντιος Διαμαντής, Ιωάννης Κισσονέργης και Φώτης Χατζησωτηρίου. Και φυσικά υπάρχουν και αρκετοί σημαντικοί σκηνοθέτες.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα μοναδικό καλλιτεχνικό παζλ, με εκπροσώπους όλων των τεχνών. Καλλιτέχνες οι οποίοι είναι αναγνωρίσιμοι και σεβαστοί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Με τέτοιους καλλιτέχνες στο δυναμικό της, η Κύπρος, παρά το περιορισμένο μέγεθος και πληθυσμό της, μπορεί επάξια να συγκριθεί και να ανταγωνισθεί με άλλες μεγαλύτερες χώρες στο διεθνές καλλιτεχνικό περιβάλλον.