Ο αντικριστός χορός

Ο χορός στην Κύπρο, εδώ και πάρα πολλά χρόνια ήταν ένα μέσο για να εξωτερικεύσουν οι άνθρωποι τα συναισθήματά τους, να γιορτάσουν τις χαρές τους και να πάρουν κουράγιο σε όσες κακοτοπιές συναντήσουν στη ζωή τους.8ee8bf9f305d4ca7f3ee8eab502f2ab3

Ένας χορός, ο οποίος αποτελεί σημαντική ψηφίδα στην ευρύτητα και στον πλούτο της χορευτικής παράδοσης της Κύπρου, είναι ο αντικριστός.

Ο αντικριστός είναι ένα είδος χορού, όπου οι χορευτές βρίσκονται ο ένας απέναντι από τον άλλον, δηλαδή βρίσκονται αντικριστά ο ένας στον άλλον. Στην Κύπρο, οι αντικριστοί γίνονται μεταξύ μόνο αντρών ή μόνο γυναικών. Χωρίζονται σε πέντε μέρη, στον πρώτο, στον δεύτερο, στον τρίτο, στον τέταρτο και στον μπάλο. Το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού είναι πάρα πολύ έντονο, αν και πολλές φορές ελεγχόταν από τον κοινωνικό περίγυρο.

Αντρικοί αντι
κριστοί

Οι αντρικοί αντικριστοί (καρτζιηλαμάδες, από την τούρκικη λέξη karşı) είναι χοροί ζωηροί, γεμάτοι ενέργεια και τάση για επίδειξη χορευτικών ικανοτήτων. Ο ανταγωνισμός που δημιουργείται ανάμεσα στους άντρες χορευτές έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο κάθε χορευτής κοπιάζει να αποδείξει με τις κινήσεις του πως έχει τη μεγαλύτερη λεβεντιά αλλά και την τέχνη στον χορό. Μεταξύ τρίτου και τέταρτου αντικριστού τραγουδιέται το λεγόμενο τσιάττισμα, δίστιχο τραγούδι. Ύστερα, ακολουθεί ο μπάλος, τραγούδι σε βυζαντινή κλίμακα.

Γυναικείοι αντικριστοί

Από την άλλη, οι γυναικείοι αντικριστοί είναι πιο συντηρητικοί. Οι κινήσεις είναι πιο συγκρατημένες, σεμνές και κομψές. Οι κινήσεις των χεριών μιμούνται τις κινήσεις χεριών που κεντούν ή ράβουν. Στον δεύτερο αντικριστό, τον λεγόμενο χορό της κόξας, η γυναίκα με το ένα χέρι της πιάνει τη μέση, το οποίο το αλλάζει με το δεύτερο. Ο τρίτος αντικριστός λέγεται μαντηλούδι, όπου οι χορεύτριες κρατούν ένα τεντωμένο μαντήλι. Σε γάμους ο τρίτος αντικριστός είναι ο χορός του αντρόγυνου, όπου ο γαμπρός και η νύφη χορεύουν για να τιμήσουν τους προσκεκλημένους, το βράδυ του γλεντιού. Μάλιστα, κατά την διάρκεια του χορού του αντρόγυνου συνηθίζεται οι προσκεκλημένοι να καρφιτσώνουν χαρτονομίσματα στο νυφικό ή στο κοστούμι του γαμπρού ή να τοποθετούν τα λεφτά σε πιάτο. Η διαδικασία αυτή λέγεται ‘πλούμισμα’.