Μουσική και Τέχνη της Κύπρου

Η Κύπρος έχει μία πλούσια παράδοση στη μουσική και στις υπόλοιπες τέχνες. Φυσικά αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο τα τελευταία χρόνια. Η παράδοση και η κουλτούρα της Κύπρου είναι άρρηκτα συνυφασμένη και συνδεδεμένη με την παράδοση και την κουλτούρα της Ελλάδας. Κοινή καταγωγή και σχεδόν κοινή πορεία με λίγες παρεκκλίσεις. Παρόλα αυτά η μουσική και η τέχνη της Κύπρου είχαν και συνεχίζουν να έχουν κάποια στοιχεία που τις κάνουν να ξεχωρίζουν διεθνώς.

Η πλούσια καλλιτεχνική παimg8099jpgράδοση της Κύπρου συνεχίζεται επάξια μέχρι και σήμερα, είτε με τη διάδοση της παραδοσιακής μουσικής και της λαογραφίας του τόπου, είτε με τους σύγχρονους μουσικούς και λοιπούς κύπριους καλλιτέχνες οι οποίοι θεωρούνται να είναι άξιοι συνεχιστές του έργου των προγόνων τους. Μουσικοί, ζωγράφοι, τραγουδιστές και ηθοποιοί της Κύπρου διαγράφουν μια σημαντική πορεία τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση με σκοπό την προβολή και την καταξίωση της Κύπρου στο διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. Και ο καλύτερος τρόπος για να πραγματοποιηθεί αυτό είναι μέσω των δεκάδων φεστιβάλ που λαμβάνουν χώρα σε όλο το νησί κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Φεστιβάλ παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα, αφιερωμένα σε μουσική, χορό και σε άλλες τέχνες.

Αυτά είναι μερικά από τα πιο γνωστά πλέον φεστιβάλ της Κύπρου:

  • Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου. Καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλα παρόμοια φεστιβάλ ανά τον κόσμο.
  • Ευρωμεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών. Ήδη μετράει μια πετυχημένη δεκαετία με συμμετοχή από χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου.
  • Τhe Afro Banana Republic Festival. Συμμετοχή συγκροτημάτων και DJs από όλο τον κόσμο με άκρως ξεσηκωτικούς ρυθμούς.
  • Paradise Jazz Festival. Με παραπάνω από 15 χρόνια παρουσίας το Jazz festival αποτελεί πλέον θεσμό του νησιού.
  • Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού. Εδώ τα ντοκιμαντέρ έχουν την τιμητική τους.
  • Διεθνές φεστιβάλ Τα Κύπρια. Για περισσότερο από είκοσι χρόνια παρουσιάζονται μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις με συμμετοχή από διάφορες χώρες του κόσμου.