Μάριος Τόκας: ο συνθέτης της Κύπρου

Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Κυπριακού μουσικού πολιτισμού είναι ο Μάριος Τόκας. Ο αναγνωρισμένος συνθέτης δεν υπήρξε μόνο δημιουργός διαχρονικών επιτυχιώνassets_large_t_420_54652645, αλλά και ένας από τους κύριους εκφραστές του πόνου του Κυπριακού λαού και των αγώνων του για την ελευθερία.

Η τουρκική εισβολή τον σημάδεψε βαθιά σαν καλλιτέχνη και σαν άνθρωπο. Δεν είναι τυχαία η συμμετοχή του την περίοδο αυτή σε μουσικές περιοδείες υποστήριξης των προσφύγων και εμψύχωσης του πικραμένου ελληνισμού. Τα γεγονότα της εποχής αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για μεγάλο μέρος του συνθετικού του έργου.

Λίγα χρόνια μετά την εγκατάστασή του στην Ελλάδα, αρχίζει η μεγάλη πορεία του στη δισκογραφία. Με το πηγαίο ταλέντο του και τη μουσική του παιδεία ξεχωρίζει γρήγορα στο μουσικό στερέωμα της εποχής. Συνεργάζεται με γνωστά ονόματα του τραγουδιού, συνθέτει μεγάλες επιτυχίες και καθιερώνεται. Σημαντικό κομμάτι της διαδρομής του στην ποιοτική μουσική αποτελούν οι μελοποιήσεις ποιημάτων μεγάλων ποιητών και οι μουσικές επενδύσεις για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Αποκορύφωμα της συνθετικής του δημιουργίας είναι το επηρεασμένο από τη βυζαντινή παράδοση συμφωνικό έργο «Θεομήτωρ Μαρία».

Ο Μάριος Τόκας έγραψε πολλά έργα για την πατρίδα του την Κύπρο, για τους αγώνες της, τον πόνο του ξεριζωμού, αλλά και την επιθυμία για την ειρήνη και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της. Η μουσική του, βασισμένη στη λαϊκή μουσική παράδοση, υπήρξε σημείο αναφοράς για την επόμενη γενιά Κυπρίων μουσικών και τραγουδοποιών. Για το πλούσιο έργο του και τη συνεισφορά του στον εθνικό πολιτισμό τιμήθηκε από την Κυπριακή πολιτεία με το «μετάλλιο εξαίρετης προσφοράς στην πατρίδα».

Ο πρόωρος θάνατός του, μετά από πολύμηνη ασθένεια, συγκλόνισε το κοινό, τους συναδέλφους, αλλά και όλους τους συμπατριώτες του, οι οποίοι έσπευσαν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για την καλλιτεχνική και εθνική του προσφορά.

Το συνθετικό έργο και η προσωπικότητα του Μάριου Τόκα έχει συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με την ιστορία και την παράδοση της Κύπρου, αλλά και τον αγώνα της για επανένωση. Δίκαια λοιπόν αποκαλείται «συνθέτης της Κύπρου».