Μάριος Τοφή: Ένας Κύπριος καλλιτέχνης

Ο Μάριος Τοφή είναι διάσημος ελληνοκύπριος τραγουδιστής και στιχουργός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990 και από την ηλικία των πέντε ετών έζησε στην Αμμόχωστο της Κύπρου.3886985058_7d1fd9b369

Από πολύ μικρός έδειξε την κλίση του στις τέχνες. Ήταν μόλις οχτώ ετών όταν άρχισε να εξωτερικεύει το πάθος του για τη μουσική, το τραγούδι και τον χορό. Έκανε μαθήματα πιάνου, κιθάρας και σαξόφωνου, ενώ, παράλληλα με τη φωνητική, έκανε και μαθήματα κλασικού μπαλέτου και χορού. Ήταν εννέα ετών όταν έγινε για πρώτη φορά γνωστός στο κυπριακό κοινό, μέσα από έναν διαγωνισμό που διοργάνωσε ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Κύπρου, το ΡΙΚ. Ο Μάριος Τοφή έλαβε την πρώτη θέση και λίγους μήνες μετά ξανασυμμετείχε σε έναν τοπικό διαγωνισμό στη Λάρνακα, όπου και πάλι πρώτευσε.

Διαγωνισμός Παιδικού Τραγουδιού της Eurovision 2004

Ο Μάριος Τοφή είναι περισσότερο γνωστός από τη συμμετοχή του στον Διαγωνισμό Παιδικού Τραγουδιού της Eurovision. Τον Σεπτέμβριο του 2004, το τραγούδι του «Όνειρα» επιλέχθηκε ανάμεσα σε 54 συμμετοχές, για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στον διαγωνισμό που έγινε στη Νορβηγία τον Νοέμβριο του 2004. Μετά από μια πολύ καλή εμφάνιση έλαβε την 8η θέση ανάμεσα σε 18 χώρες και αμέσως μετά δέχτηκε πολυάριθμες προσκλήσεις, προκειμένου να συμμετάσχει σε τοπικά φεστιβάλ.

Συμμετοχές σε διαγωνισμούς

Τον Ιούνιο του 2005, ο Μάριος συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Τραγουδιού, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Βάρνα της Βουλγαρίας. Εκεί κέρδισε το «Ειδικό Βραβείο των Επιτροπών» μετά από την ερμηνεία των τραγουδιών «Ξεχνάς» και «Unbreakable». Έναν μήνα μετά, συμμετείχε και σε άλλο διεθνές φεστιβάλ στη Λιθουανία, όπου κέρδισε το «Βραβείο του Κοινού» με το τραγούδι «Με ένα φιλί». Τον Νοέμβριο του 2005, έλαβε μέρος σε έναν ακόμα διαγωνισμό νέων ταλέντων στην Πράγα, όπου απέσπασε την τρίτη θέση στην κατηγορία του καλύτερου τραγουδιστή, μετά από την ερμηνεία του τραγουδιού «Αγάπη μαγική». Το 2006 και το 2007 συμμετείχε σε πολλούς ακόμα διαγωνισμούς και φεστιβάλ διαφόρων χωρών, όπου έλαβε σημαντικές διακρίσεις.

Μια από τις σημαντικότερες συνεργασίες του ήταν με τη διάσημη Μαλτέζα τραγουδίστρια Chiara, η οποία έχει συμμετάσχει τρεις φορές στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, καταλαμβάνοντας μάλιστα τη δεύτερη θέση (2005). Μαζί της έκανε ένα ντουέτο στο τραγούδι «Once upon a dream».