Η παραδοσιακή μουσική της Κύπρου.

Η μουσική πάντα αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής ταυτότητας ενός λαού και για την Κύπρο συγκεκριμένα, είχε και συνεχίζει να έχει μία ιδιαίτερη θέση στην κουλτούρα της.

Η Κύπρος, κομμάτι του Ελληfado-mediterraneo-770x450νισμού, παρά τους πολλούς κατακτητές που συνάντησε, κατόρθωσε να κρατήσει τον πολιτισμό της ανεπηρέαστο,
όπως φυσικά και τη μουσική της. Παρουσιάζει, όπως είναι αναμενόμενο, ομοιότητες με τη μουσική άλλων ελληνικών περιοχών, όπως της Κρήτης, των Δωδεκανήσων και της Μικράς Ασίας.

Πρώτη καταγραφή σχετικά με τη μουσική της παράδοση υπάρχει στα Ομηρικά Έπη όπου έχουμε αναφορά στα Αφροδίσια , λατρευτικές γιορτές προς τιμήν της θεάς Αφροδίτης που περιλαμβάνουν και διαγωνισμούς ασμάτων.

Μουσικά όργανα

Τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται στη μουσική παράδοση της Κύπρου είναι το πιθκιαύλιν, η ταμπουτσιά αλλά και το ανθρώπινο στόμα μέσω των σφυριγμάτων. Συγκεκριμένα, το πιθκιαύλιν είναι φλογέρα και ήταν κυρίως ποιμενικό όργανο. Η τσαμπουτσιά από την άλλη είναι κρουστό όργανο, ξύλινο τελάρο με τεντωμένο δέρμα το οποίο χρησιμοποιούνταν και για τη μεταφορά δημητριακών.

Ύστερα, προστέθηκαν το λαούτο και το σολιστικό βιολί.

Θεματολογία τραγουδιών

Σε ένα νησί της Μεσογείου, όπως η Κύπρος, η θεματολογία των τραγουδιών της μετέβαινε από τη χαρά, την εξιστόρηση ιστοριών ηρώων στη λύπη, στον πόνο της σκλαβιάς, της ξενιτιάς αλλά και στην προσδοκία ενώσεως με τη μητέρα Ελλάδα.

Παραδοσιακοί χοροί

Οι χοροί στην κυπριακή παράδοση γίνονται κατά ζεύγη, αντικριστά ή με έναν μόνο χορευτή. Όμως οι πιο βασικοί είναι οι αντικριστοί ή καρ(τ)σιλαμά(δ)ες. Ένα χαρακτηριστικό του κυπριακού χορού είναι πως οι άντρες χόρευαν χωριστά από τις γυναίκες, και αυτό λόγω της αυστηρότητας των ηθών στις παλαιότερες εποχές. Οι αντρικοί χοροί είναι έντονοι, ενώ οι γυναικείοι πιο συντηρητικοί και σεμνοί.

Μουσικές επιρροές

Η κύρια μουσική επιρροή της κυπριακής παράδοσης ήταν η βυζαντινή λόγω της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως το 1453 μ.Χ. Διότι, μετακινήθηκαν πολλοί κάτοικοι της βυζαντινής αυτοκρατορίας στο νησί.

Η Κύπρος με την πολύχρονη μουσική της παράδοση αλλά και με τη συμβολή της στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι αποδεικνύει τον ενεργό της ρόλο στη μουσική πορεία του Ελληνισμού.