Η γκαλερί σύγχρονης τέχνης Point Center for Contemporary Art.

Πολλές σημαντικές γκαλερί σύγχρονης τέχνης δραστηριοποιούνται στο νησί της Κύπρου, γεγονός που δείχνει τις καλλιτεχνικές ευαισθησίες του κυπριακού κοινού. Μία από τις πολυάριθμες γκαλερί είναι η Point Center for Contemporary Art.

Ο χώρος όπου στεγάζεται η γκαλερί Point Center for Contemporary Art αποτέλεσε εν μέρει τον καρπό της συνεργασίας του κριτικού περιοδικού τέχνης και ανθρωπιστικών επιστημών UNDO με την γκαλερί K9unstlerhaus Bethanien. Βρίσκεται μεταξύ του παλιού, παραδοσιακού και του σύγχρονου κομματιού της πόλης της Λευκωσίας. Ο μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός αυτός οργανισμός, ο οποίος δημιουργήθηκε από την Αντρέ Ζιβανάρη και τη Δήμητρα Ιγνατίου, έχει ως στόχο την υποστήριξη, την ενίσχυση και προώθηση της σύγχρονης τέχνης, δίνοντας την απαραίτητη προσοχή και σημασία σε διάφορους τομείς της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Κάποιοι από αυτούς τους τομείς είναι η αρχιτεκτονική, η μουσική, ο ήχος και το φιλμ, όπου παρέχεται η δυνατότητα διαλόγου και δημιουργικής αναζήτησης μέσα από αυτές τις μορφές τέχνης. Οι κεντρικοί άξονες βάσει των οποίων κινείται η γκαλερί, είναι οι εξελίξεις που υπάρχουν στο τοπικό και πιο ευρύ Μεσογειακό γίγνεσθαι αλλά και τα ιδιαίτερα ποιοτικά και θεματικά κριτήριά της.

Για να πετύχει τους στόχους της, η γκαλερί Point Center for Contemporary Art διαθέτει βιβλιοθήκη και τμήμα έρευνας στο οποία διοργανώνονται σεμινάρια, εργαστήρια, προβολές ντοκιμαντέρ εικαστικών φιλμ, εκπαιδευτικά προγράμματα, ομιλίες και παρουσιάσεις βιβλίων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό να εξοικειωθεί, να μάθει και να γνωρίσει τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικά.

Συγκεκριμένα, το 2014 η γκαλερί συνεργάστηκε με το Ελένειο δημοτικό σχολείο της Λευκωσίας, όπου έγινε η δημιουργία ενός προγράμματος, με επιχορήγηση από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα EEA Norway Grants, με το όνομα “Point-Eleneio: Καταπολεμώντας τις διακρίσεις μέσα από την εκπαίδευση της τέχνης για την τοπική κοινότητα”. Κύριος στόχος αυτού του προγράμματος είναι η άνθιση των συνθηκών μάθησης και επιμόρφωσης των νέων στα θέματα της τέχνης χωρίς περιορισμούς και προκαταλήψεις, που μπορεί να προκύψουν στα πλαίσια της πολυπολιτισμικότητας.