Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας

Στις 14 Ιανουαρίου 1994 εγκαινιάστηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία του το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, στα πλαίσια της συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο Λευκωσίας και το Ίδρυμα Πιερίδη. Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου παραχώρησε το κτίριο που ανήκε στην Παλιά Ηλεκτρική στον Δήμο της Λευκωσίας, για τη στέγαση του Κέντρου. Το κτίριο, που μέχρι τότε έστεκε εγκαταλελειμμένο, μετά από ριζικές εργασίες αποκατάστασης τηρεί όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται για τη στέγαση ενός μουσειακού και εκθεσιακού χώρου. Βασικοί στόχοι του Κέντρου ήταν η ενθάρρυνση των συνεργασιών ανάμεσα σε Κύπριους καλλ02ιτέχνες και φορείς του εξωτερικού και η στενότερη επαφή του φιλότεχνου κοινού με τον διεθνή χώρο της σύγχρονης τέχνης.

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, κατά τη διάρκεια της πολυετούς λειτουργίας του, έχει συνάψει συνεργασίες με φορείς όχι μόνο από την Κύπρο αλλά και από το εξωτερικό, όπως μουσεία και ιδρύματα τέχνης, με σκοπό να παρουσιάσει στο κοινό σημαντικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Από την έναρξη της λειτουργίας του έχουν διοργανωθεί περισσότερες από ογδόντα εκθέσεις υψηλού κύρους, που προσέλκυσαν κοινό από όλα τα μέρη του κόσμου. Ανάμεσα στις σημαντικότερες εκθέσεις συγκαταλέγονται οι: «Πικάσο ο χαράκτης», «Συλλογή Δάκη Ιωάννου», «Αφιέρωμα στον Van Gogh», «Δημήτρης Μυταράς» και πολλές άλλες.

Αξίζει να αναφερθεί το πολυσχιδές παιδαγωγικό έργο που επιτελεί το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας. Κάθε χρόνο διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα, που έχουν ως στόχο να εξάψουν το ενδιαφέρον του νεανικού κοινού για την τέχνη. Το 2008 έγιναν τα εγκαίνια του Εκπαιδευτικού Κέντρου Παιδιών, το οποίο προσφέρει μαθήματα σε παιδιά όλων των ηλικιών, μέσω πολλών εργαστηρίων που στεγάζονται στον χώρο. Από το 2014 λειτουργεί και το θεατρικό εργαστήρι, που έχει ως στόχο να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για το κοινό, ώστε να έρθει σε επαφή με τα εικαστικά και το θέατρο.

Στους χώρους του Κέντρου Τεχνών σήμερα λειτουργεί μια ενδιαφέρουσα βιβλιοθήκη για την Ιστορία της Τέχνης, ένα πωλητήριο με αντικείμενα τέχνης και εκδόσεις, καθώς και ένα εστιατόριο που ονομάζεται «Η Παλιά Ηλεκτρική».

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας βρίσκεται στην οδό Παλιάς Ηλεκτρικής 19, 1016, Λευκωσία και λειτουργεί από Τρίτη μέχρι Σάββατο και ώρες 10:00-21:00. Η επικοινωνία με το Κέντρο Τεχνών είναι εφικτή τηλεφωνικά: +357 22797400 ή μέσω e-mail: info@nimac.org.cy.