Αλέξια Βασιλείου: Η διάσημη τραγουδίστρια της Κύπρου

Η Αλέξια είναι μια από τις διασημότερες και πιο ταλαντούχες τραγουδίστριες της Κύπρου. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1964 και σε ηλικία 10 ετών αναγκάστηκε να φύγει μαζί με την οικογένειά της ως πρόσφυγας, εξαιτίας της τουρκικής εισβολής στη βόρεια Κύπρο. Έχει υπηρετήσει πολλά μουσικά είδη με ιδιαίτερη επιτυχία. Το 1982 σπούδασε τζαζ μουσική στο Berklee College of Music της Βοστόνης των Η.Π.Α., απ’ όπου αποφοίτησε τρία χρόνια μετά.

Eurovision

Το 1981 η Αλέξια συμμετείχε στον διαγωνισμό της Eurovision στο Δουβλίνο, ως μέλος του συγκροτήματος Island. Το τραγούδι «Μόνικα» κατετάγη στην έκτη θέση, που είναι μια από τις υψηλότερες θέσεις που έχει vassilioualexiaprofileκατακτήσει η Κύπρος στον διαγωνισμό. Το 1987 στις Βρυξέλλες συμμετείχε ξανά σόλο με το τραγούδι «Άσπρο-Μαύρο», όπου κατέκτησε την έβδομη θέση.

Το τραγούδι «Άσπρο-Μαύρο» ήταν η αφορμή να εκτοξευτεί στα ύψη η καριέρα της, καθώς ξεπέρασε τις 250.000 πωλήσεις στις σκανδιναβικές χώρες και η ίδια μετακόμισε στην Ελλάδα, όπου καθιερώθηκε ως είδωλο της ποπ μουσικής. Συνεργάστηκε με τον Κώστα Χαριτοδιπλωμένο και κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό της δίσκο με τον τίτλο «Αλέξια», που ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις επιτυγχάνοντας ρεκόρ πωλήσεων για πρωτοεμφανιζόμενη καλλιτέχνη. Από τον δίσκο αυτό έμειναν στη μνήμη των θαυμαστών της πολλά τραγούδια, όπως: «Τα κορίτσια ξενυχτάνε», «Αγάπη καλοκαιρινή», «Σταλιά σταλιά», «Θα σε περιμένω» και «Γράμματα», που σημάδεψαν την ελληνική ποπ μουσική της δεκαετίας του ’80.

Συνεργασίες

Το 1993 συνεργάστηκε με τη Ρένα Βλαχοπούλου και τον Βλάση Μπονάτσο στον δίσκο «Η Αλέξια ερμηνεύει τα κλασικά». Το 1994 συνεργάστηκε με τον Στέφανο Κορκολή και τον Γιάννη Μπέζο για τον δίσκο «Κεκλεισμένων των θυρών». Από το 1995 και για πολλά χρόνια συνεργάστηκε με τον Μίκη Θεοδωράκη και σε πολλές συναυλίες τραγουδά μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Μάριο Φραγκούλη, τον Πέτρο Γαϊτάνο και τη Μαρία Φαραντούρη. Από το 1996 αρχίζει να συμμετέχει σε τζαζ σχήματα με πολύ μεγάλη επιτυχία. Το 1998 σε μια εκπομπή του CNN αφιερωμένη στην Ελλάδα, η Αλέξια εμφανίζεται ως μια από τις σημαντικότερες τζαζ φωνές της χώρας.

Από το 2009 η Αλέξια επέστρεψε στην Αμερική, για να έρθει πιο κοντά στη μουσική για κινηματογράφο και τη τζαζ, όπου συνεργάστηκε με καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας.