Αλέξανδρος Παναγής: Ο φημισμένος Κύπριος καλλιτέχνης

Η Κύπρος φημίζεται για τους καλλιτέχνες και τους τραγουδιστές της. Ένας από τους πιο φημισμένους καλλιτέχνες στη μουσική είναι ο Αλέξανδρος Παναγής. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1970 και είναι τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός, παραγωγός και ενορχηστρpianobeginner-1024x588ωτής. Έγινε ευρύτερα γνωστός, όταν το 1995 και το 2000 εκπροσώπησε την Κύπρο στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Κατάγεται από οικογένεια μουσικών, καθώς ο πατέρας του, Παναγιώτης Παναγής, υπήρξε μαέστρος και ιδρυτής της πρώτης συμφωνικής ορχήστρας της Κύπρου ενώ η μητέρα του Κλαίρη ήταν γνωστή πιανίστα. Ήδη σε ηλικία 18 ετών θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους τραγουδιστές στο νησί. Σπούδασε μουσική με υποτροφία στο Berklee College of Music της Βοστόνης των Η.Π.Α., όπου και διέμεινε για πέντε χρόνια.

Έχει δανείσει τη φωνή του σε πολλούς χαρακτήρες ταινιών της Disney, καθώς και στην ταινία «Ο πρίγκιπας της Αιγύπτου». Έχει συμμετάσχει σε παραγωγές του μουσικού θεάτρου στην Αθήνα και στο μιούζικαλ «Μάλα» του Νίκου Καρβέλα. Στο ευρύτερο τηλεοπτικό κοινό έγινε γνωστός από τις συμμετοχές του σε δημοφιλή μουσικά σόου της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως το X-Factor, το «DanSing for you», το «Get on stage» και το «The Music Box», όπου είχε ρόλους συμπαρουσιαστή, πανελίστα, κριτή ή δασκάλου φωνητικής.

Eurovision

Το 1995 ήταν η πρώτη φορά που επιλέχθηκε από τον εθνικό τελικό της Κύπρου, για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό της Eurovision, στο Δουβλίνο, με το τραγούδι «Στη φωτιά», που συνέθεσε ο ίδιος. Κατετάγη ένατος, μια από τις υψηλότερες θέσεις που έχει κατακτήσει η Κύπρος στον διαγωνισμό. Επανήλθε στον διαγωνισμό της Στοκχόλμης το 2000, αυτή τη φορά σε ένα ντουέτο με τη Χριστίνα Αργύρη με τον τίτλο «Νόμιζα», χωρίς όμως να κατορθώσει να επαναλάβει την επιτυχία της πρώτης συμμετοχής του, καθώς το τραγούδι βρέθηκε στην 21η θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξανδρος Παναγής έκανε τα φωνητικά στο τραγούδι «My number one» της Έλενας Παπαρίζου, με το οποίο η Ελλάδα κέρδισε για πρώτη φορά την πρώτη θέση στον διαγωνισμό της Eurovision το 2005 στο Κίεβο.